Λίγες ώρες μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς των Γερμανών στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, τα γερμανικά αεροπλάνα συνέχισαν την προσπάθεια κατάληψης της Κρήτης στις πόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου. Ήταν το απόγευμα της 20ης Μαΐου 1941, όταν οι αεροπορικές δυνάμεις των Ναζί έφτασαν στον ουρανό του Ηρακλείου. Η πόλη βομβαρδίστηκε σφοδρά, αλλά οι υπερασπιστές του αντιστάθηκαν.
Η πόλη έπεσε την 9η ημέρα των βομβαρδισμών, στις 29 Μαΐου. Το Ηράκλειο ήταν ένας σωρός συντρίμμια…
Σήμερα δημοσιεύουμε φωτογραφίες από τα ερείπια της πόλης, μετά τα πρώτα 24ωρα των βομβαρδισμών. Είναι φωτογραφίες σπάνιες, που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες της εποχής, ελληνικές και ξένες, ή έμειναν για δεκαετίες στα αρχεία.
Η πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου του Ηρακλείου, τα γνωστά Λιοντάρια, κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών. Πρόκειται για φωτογραφία, ιστορικό ντοκουμέντο, την οποία τράβηξε ο Βρετανός στρατιώτης τηςR.A.F., Eric Banfield, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει με τις συμμαχικές δυνάμεις για τη Μέση Ανατολή.
Η εικόνα έχει ένα πολύ δυνατό «λόγο», καθώς μεταφέρει μια απέραντη βουβή θλίψη, γι αυτό που έχει ήδη συντελεστεί, αλλά και γι αυτό που έρχεται…
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ακόμη και οι γερμανικές βόμβες σεβάστηκαν το βενετσιάνικο μνημείο της Κρήνης Μοροζίνι. Όλα τα γύρω κτίρια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, εκτός από τα Λιοντάρια, το σύμβολο της πόλης. Ίσως αυτό το γεγονός να αποτελούσε το συμβολισμό, ότι οι ναζί κατέκτησαν το νησί, αλλά όχι την ψυχή του Κρητικού…
Το σπάνιο αυτό ντοκουμέντο ανήκει στο αρχείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.
Η φωτογραφία του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας, στο κέντρο της πόλης. Σχεδόν ολοσχερώς κατεδαφισμένο. Η φωτογραφία είναι του φωτογράφου Κώστα Κουτουλάκη και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα “Κρητική Ενότης”, στις 15 Μαΐου 1947.
Ερείπια του Ηρακλείου, σε φωτογραφία που δημοσίευσε η ελεγχόμενη από τις δυνάμεις κατοχής εφημερίδα “Αθηναϊκά Νέα”, στις 7 Ιουνίου 1941, μετά δηλαδή την κατάληψη της Κρήτης.
Η πόλη έχει μετατραπεί σε ερείπια, όταν πλέον οι Γερμανοί την καταλαμβάνουν. Η σκηνή είχε απαθανατιστεί από φωτογράφο των γερμανικών δυνάμεων και δημοσιεύτηκε τις επόμενες ημέρες σε γερμανικές εφημερίδες, ως απόδειξη του “θριάμβου”…